سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شرکت خدمات زیارتی آیت میامین

جزئیات اجرایی حج 88

تشریح وضعیت حج امسال به وسیله رئیس سازمان حج و زیارت

در اجرای برنامه‌های مختلف عملیات اجرایی و فرهنگی، همه بخش‌ها نقش دارند و اقدامی نیست که مختص یک بخش باشد. بلکه همه به هم پیوسته است. از قسمت‌هایی که در ایران مشغول بوده‌اند تا قسمت‌های مربوط به عربستان، همه باید کارها را درست انجام دهند تا کل عملیات جریان مناسبی داشته باشد. در رابطه با کل عملیات حج امسال مصطفی خاکسار قهرودی، رییس سازمان حج و زیارت گفت وگویی با خبرنگاران انجام داده است که می‌خوانید:

ورود زائران

در ایران عملیات اخذ ویزا و اعزام زائران وضعیت بهتری از سال گذشته داشت و ویزا روان‌تر دریافت شد. گرچه برخی مشکلات روز 13 و 14 ماه قبل در مدینه ایجاد شد و آن مربوط به ثبت اطلاعات زائران بود. همچنین ورود به عربستان از حیث بازرسی و انگشت نگاری بهتر از سال گذشته بود. از خانم‌ها و مردان بالای 50 سال انگشت‌نگاری به عمل نیامد. از زمان حضور زائران در مدینه تا ورود به مکه، از حیث رفتارها و برخوردها نیز وضعیت قابل قبولی داشته‌ایم.

آنفلوآنزا و بیماران ایرانی

در ارتباط با بیماری آنفلوآنزا وضعیت به طور عمومی نگران کننده نیست. حدود 29 تا 30 نفر در عربستان مبتلا شده‌اند که گفته‌اند چهار نفر فوت کرده‌اند، و ما هم به لحاظ همین خوب بودن وضعیت، مشکل خاصی نداریم. هیچ ابتلا و یا فوتی هم مربوط به ایرانی‌ها نیست.

تاکنون سه فوتی داشته‌ایم که یک خانم در مدینه تصادف کرده و دو مورد دیگر در مکه بوده‌اند که سکته کرده و مشکل قلبی و عروقی داشته‌اند و هیچکدام آنفلوآنزا نداشته‌اند. دو نفر هم به ایران برگردانده شده‌اند که یکی بیماری جسمی و دیگری روحی داشته است. 29 مورد بستری در بیمارستان خودمان و دو مورد هم در بیمارستان سعودی انجام شده که یک مورد آن سکته مغزی و یکی هم آپاندیسیت است و 29 مورد بستری در بیمارستان ایرانی عمومی هستند در مدینه هم هیچ مورد بستری نداشتیم. فوتی‌های ما در سال گذشته در این روزها هشت نفر و تعداد بستری‌ها بیش از 80نفر بوده است.

مشکلات ناخواسته حج

در طلیعه سفر بارها همه مسئولین و خود من گفته‌ایم؛ مسائل مختلفی در بخش‌های متعدد داریم که به رغم همه آمادگی‌ها ناخواسته مشکلاتی ایجاد می‌شود. سعی کردیم به مردم بگوییم که آماده باشند و مشکلات برای آنها سنگین نباشد.

کسی نیست که دستی در حج داشته باشد و به خاطر نداشته باشد که حجی با مشکلی مواجه نشده باشد. مثلا در فرودگاه مدینه کلیه امکانات خوب شده ولی یک باره سیستم ثبت اطلاعات زائران به هم ریخت و تأخیرهای زیادی در فرودگاه ایجاد شد و اتفاقاتی افتاد که تاکنون به خاطر نداریم.

فرودگاه جده با 15 سال پیش قابل قیاس نیست ولی دو سال است که تعمیر شده و یک سالن هنوز آماده نشده است. یا اینکه سیستم خنک کننده فرودگاه جده از کار افتاد و مشکل غیرقابل پیش‌بینی اتفاق افتاد و همین عدم آمادگی مشکلات برگشت ما را بیشتر کرد.

اتوبوسرانی

اتوبوسرانی ما در عربستان از سال 80 راه افتاد. الآن مشکلی داریم که آن وقت نداشتیم. یعنی فقط مسافر ایرانی بود و ما بودیم و مکه و زائر مستقیم به حرم می‌آمد. الان که سال 88 است وضع بدتر از سال 80 است. برای اینکه دیگران سیستم اتوبوسرانی دایر کرده‌اند که این امر دستور دولت سعودی بوده است و مجبور شده‌اند که برای خانه اجاره شده در فاصله بیش از دو هزار متر با حرم، ماشین بگیرند. در سال 80 ما تنها بودیم و امسال همه کشورها اتوبوس گرفته‌اند در صورتی که امکانات حمل و نقل و ایستگاه‌ها همان امکانات سابق است.

اگر کوتاهی شده خسارت می‌دهیم

هرجا که ما اشتباه کرده باشیم و خدمات کمتر داده باشیم حاضریم خسارت مردم را پرداخت کنیم. اگر پنج متر را چهار متر داده‌ایم خسارات می‌پردازیم اگر گفته‌ایم هتل می‌دهیم و خانه داده‌ایم، اگر اثبات شود، خسارت می‌دهیم.

ما به‌التفاوت را پرداخت کردیم

اقدام دیگر این بود که ما مساحت چهار متری سرانه زائر در مکه را پنج متر گرفتیم تا فاصله تخت‌ها بیشتر شود. اگر حاجی برای چهار متر شش‌هزار ریال می‌دهد برای یک متر اضافی باید بیشتر بپردازد ولی از او پول نگرفتیم. فضایی در ساختمان‌ها برای مراقبت از بیماران احتمالی ایجاد کردیم تا بیمار نیازمند را ایزوله کنیم. اگر اتاق خالی در هر ساختمان مانده مبلغ گزافی خسارت بوده که از زائر گرفته نشده است.

در عرفات و منا هم برای زائران چادر می‌گیریم. در سال گذشته در هر چادر 16 متری منا 5/14 نفر می‌خوابیدند ولی امسال در منا و عرفات هم جای زیادی گرفتیم. برای 57 هزار زائر 101 هزار جای چادر گرفته‌ایم و از 5/14 نفر به 5/9 نفر در هر چادر رسیده است. تفاوت 57 هزار تا 101 هزار را حاجی نداده است.

یک ساختمان 500 یا 600 نفری را برای فوق تخصصی گذاشته‌ایم و دارو و امکانات پزشکی و نیروهای بیشتری آورده‌ایم. برای 100 هزار زائر 520 کاروان و برای 57 هزار نفر 494 کاروان داریم و نیروهای کاروان ها را کم نکرده بلکه 494 عنصر خدماتی نیز اضافه کرده ایم،که هیچکدام را زائر نداده است. ما 60 میلیارد تومان اضافه داده‌ایم که تقریبا برای هر زائر یک میلیون تومان اضافی است.

تفاوت قیمت‌های مسکن

اگر در وضع جدید، قیمت ساختمان بالاتر بود مابه‌التفاوت گرفتیم و اگر کمتر بود پول پس دادیم. هر دو اتفاق را داشته‌ایم که عده‌ای خانه‌های بالاتر و عده‌ای هم پایین‌تر رفته‌اند.

تعدادی از زائران که پول مابه التفاوت نگرفته‌اند اشتباه مدیران حج و زیارت استان‌ها بوده که باید بلافاصله بپردازند. به محض اینکه در عربستان متوجه شدیم اعلام کردیم که هر کس مابه‌التفاوت را نگرفته اگر مایل هستند می‌توانند در اینجا دریافت کنند در غیر اینصورت در ایران دریافت نمایند.

استاندارد جدید برای بار زائران

با وجود اینکه برای هر بسته اضافی زائر باید 200 ریال بپردازد، هر سال فریاد هواپیمایی‌ها بلند بود که بار زائران اضافی است و باید استاندارد شود. خدای ناکرده اگر هواپیمایی از اضافه بار بیفتد فریاد همه بلند می‌شود که تدبیر نشده است. راه عملی رفع مشکل، ساختن چمدان بود. دنبال آن بودیم که چمدان در داخل ساخته شود.

سی کارگاه در تهران برای چمدان‌سازی فعال شدند.دنبال شکل و قیمت مناسب بودیم و به دنبال آن برای 100 هزار نفر چمدان ساختیم. برای آنکه این طرح جا بیفتد، 20 هزار تومان هم برای هر زائر یارانه دادیم. اقدام خوبی برای استاندارد شدن بار شده است که ممکن است در سال اول مشکلاتی هم داشته باشد.